Slimworks

Wat zijn sojabonen?

Soja en Herbalife - voor gewichtsbeheersing

Soja is zowat het meest veelzijdige en gezondste voedingsproduct op aarde. Het is dan ook één van de voornaamste ingrediënten van de Herbalife formule 1 shakes en maaltijdrepen.

Herbalife shakes worden echter bij voorkeur gemengd met halfvolle-koemelk. Deze bevat meer calcium wat extra helpt bij het afslanken. Koemelk bevat 1200 mg per liter calcium - sojamelk slechts 200 mg per liter.   (Zie Melk en gezondheid)

Herbalife is perfecte vervangvoeding (formule 1)  en perfect voor een vitaal ontbijt, als middel om af te slanken of aan te komen, als sportvoeding.

Wat zijn sojabonen ?

Ook wij eten dagelijks tal van voedingsmiddelen waarin soja is verwerkt zoals koekjes, margarine, olie, vleesvervangers en sojamelk.

Heb je jezelf als eens afgevraagd hoe een sojaboon er eigenlijk uitziet? In sommige Aziatische winkels kun je ze kopen. Ongepeld zien ze er eigenlijk uit net zoals onze erwtjes. Ze zijn dan ook familie van onze peulvruchten zoals erwtjes en groene bonen.

De sojaboon rijpt in peulen maar die worden niet gegeten. Sojabonen bestaan in wel duizend variëteiten en kleuren van zwart tot groen of geel. Elke soort heeft zo zijn eigen bijzondere eigenschappen.

Bestanddelen

Soja bevat lecithine. Het is een emulgator die cholesterol oplosbaar houdt. Daardoor kunnen hart- en vaatklachten verminderen.  

De sojaboon in zijn geheel is een zeer rijke bron van eiwitten (40%), onverzadigde vetten, mineralen, vitamines, voedingsvezels en vitaliserende componenten zoals isoflavonen, fytaten en saponinen en 8 essentiële aminozuren.

De sojabonen overtreffen haast alle voedingsmiddelen voor wat betreft eiwitgehalte, zelfs vis en vlees. Te overdadig gebruik van soja kan dus dezelfde klachten geven als een overdaad aan vlees.

Allergie

Evenals bij de meeste voedingsproducten kunnen sommige mensen allergisch reageren op het gebruik van soja. Dit kan een orale allergie zijn (jeuk in de mond) tot roodheid en/of jeuk van de huid die optreed binnen een uur na het consumeren van de bonen. Zeer zelden komt anafylactische shock voor welke onmiddellijke medische behandeling vereist. Bij baby's kan de allergie zich voordoen in de vorm van eczeem.

Geschiedenis

De sojaboon komt van oorsprong uit Azie. In China was ze zelfs reeds als langbouwgewas gekend in het jaar 2838 voor Christus. Soja werd in China beschouwd als één van de heilige gewassen naast rijst, tarme, gerst en gierst.

Gebruik

Alhoewel het grootste deel van de productie bestemd is als veevoeder of voor menselijke consumptie wordt soja in Azie tevens geteeld om grond te bemesten. De sojaplant brengt stikstof uit de lucht in de grond zodat deze vruchtbaarder wordt. 

De bekendste voedingsstoffen welke van soja worden gemaakt zijn sojamelk, tofoe, sojabloem, sojasaus, sojaolie en tempeh.

Voor de productie van één kilo vlees (eiwit) is ongeveer vijf kilo soja-eiwit nodig als veevoeder. 

Productie

Tot 1995 waren de Verenigde Staten de grootste producenten van soja. Sindsdien breidt de productie zich sterk uit naar Zuid-Amerika. Dit brengt ernstige sociale en milieuproblemen met zich zoals werkloosheid, verminderde voedselzekerheid, onteigeningen van land, aantasting van bossen en natuurreservaten, erosie en vervuiling door landbouwchemicaliën.

Daarnaast komt de sojaproductie vaak in opspraak wegens genetische modificatie. Om die reden gebruiken Europese fabrikanten nog nauwelijks sojaolie in voedingsmiddelen voor menselijk gebruik. Veevoer bevat echter wel hoge percentages genetisch gemodificeerde soja. De niet-gemodificeerde sojabonen worden grotendeels geïmporteerd uit Brazilië. Gemodificeerde soja komt voornamelijk uit Argentinië.

 


HomeHome

Winkelwagen  

Shopping Bag Leeg winkelmandje